Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus on kansallinen 7–15-vuotiaiden liikkumista, liikuntakäyttäytymistä ja -kulttuuria laajasti kartoittava seurantatutkimus. Tämä yhteenveto on kirjoitettu LIITU-tutkimuksen vuoden 2022 raportin pohjalta. Voit tutustua koko raporttiin täällä (193-sivua, PDF-tiedosto). Frisbeegolf todettiin tutkimuksessa yhdeksi lasten ja nuorten suosikkilajeista.

Vuoden 2022 raportti käsittelee kyseisen ikäryhmän lapsilta ja nuorilta maalis-kesäkuussa 2022 sähköisillä kyselyillä (n = 10 098) ja liikemittareilla (n = 1 525) kerättyä aineistoa. Aineiston keruun ajalle ajoittui kolmas korona-aalto (koulujen sulku-uhka), Ukrainan sodan alku sekä opetusalan lakkoja sekä lakonuhkia. Nämä tekijät ovat voineet vaikuttaa tutkimuksen osallistumishalukkuuteen sekä osallistujien liikunta- ja terveyskäyttäytymiseen.

Frisbeegolf kolmanneksi suosituin kesälaji 11-15-vuotiaiden poikien keskuudessa

Yleisimmät lasten ja nuorten raportoimat vapaa-ajan liikkumismuodot olivat talvella hiihto, jalkapallo, luistelu, jääkiekko ja laskettelu, kesällä jalkapallo, uinti, pyöräily ja frisbeegolf. Frisbeegolf oli poikien keskuudessa kolmanneksi suosituin kesälaji jalkapallon ja pyöräilyn jälkeen, kun kysyttiin 1-3 suosituinta lajia ja laskettiin pisteet tämän perusteella. Tyttöjen parissa frisbeegolf ylsi suosituimpien kesälajien sijalle 15. (Raportin liitetaulukko 2.)

Lasten frisbeegolfharrastusta olisi paikallaan tukea enemmän

Frisbeegolfilla menee siis hyvin, mutta me aikuiset voisimme tukea lajin harrastamista enemmän järjestämällä ohjattuja frisbeegolftapahtumia. Onneksi Suomen frisbeegolfliitto on alkanut panostaa frisbeegolfin viemiseksi yhteiskuntamme rakenteisiin. Katso esimeriksi sivut Koululiikunta ja Koulutusmateriaalit liiton sivustolla. Järjestäytynyttä valtakunnallista frisbeegolftoimintaa on vara kehittää paljon. Toisaalta frisbeegolfin hyvä ominaisuus on myös se, että lapset voivat harrastaa frisbeegolfia vapaasti keskenään ilman koulusta ja monista harrastuksista tuttua aikuisten ohjausta.

Lue myös artikkelimme Frisbeegolf on vastalääke liiallisen istumisen terveyshaitoille.

Julkaistu 25.3.2023


Linkki verkkokauppaan

Luettavaa uudelle frisbeegolfin harrastajalle:

Vinkkejä uudelle frisbeegolfharrastajalle

Apua frisbeegolfkiekon valintaan

Frisbeegolfkiekkojen muovilaadut