Frisbeegolf on ulkoilulaji, joka on kasvattanut suosiotaan voimakkaasti viime vuosina. Sen suosion taustalla on monia syitä, kuten se, että frisbeegolf sopii lähes kaikille ikään, sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Frisbeegolfia voi pelata yksin tai yhdessä muiden kanssa. Suomessa on yli tuhat frisbeegolfrataa etelästä pohjoisimpaan Lappiin ja suurin osa on ilmaisia pelata.

Frisbeegolfilla on monia terveysvaikutuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen harrastuksen peruskunnon kohottamiseen useille meistä ja myös mielenterveyden parantamiseen.

Käsittelemme tässä kirjoituksessa istumisen aiheuttamia ongelmia ja frisbeegolfin soveltuvuutta ongelmien ehkäisyyn ja hoitoon. Käytämme lähteenä THL:ää.

Istuminen on yhteiskunnallinen terveyshaitta

Liiallinen istuminen ja paikallaanolo aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Kuva: Annie Spratt, Unsplash

Päivittäin toistuva ja pitkäkestoinen istuminen on terveyshaitta. FinTerveys 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet istuivat arkipäivisin keskimäärin 7 tuntia 41 minuuttia ja naiset 7 tuntia 11 minuuttia.

Päivittäin toistuvien ja pitkäkestoisten istumajaksojen ja muun paikallaolon aiheuttamia ongelmia:

  • tuki- ja liikuntaelimistön ongelmat
  • riski sairastua useisiin pitkäaikaissairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksiin ja masennukseen. 

Lisätietoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.

THL:n liikuntasuositukset

Liikunnan tarve vaihtelee eri elämänvaiheiden aikana, jonka vuoksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on kehittänyt eri ikäryhmille omat suositukset. Suositukset toimivat hyvänä apuna oman liikunnan suunnittelussa.

Liikunnan terveyshyötyjen saavuttamiseksi aikuisten (18–65-vuotiaat) tulisi harrastaa viikossa

  • kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa vähintään 2 h 30 min tai vaihtoehtoisesti raskasta kestävyysliikuntaa vähintään 1 h 15 min
  • lihaskuntoa ja liikehallintaa ylläpitävää liikuntaa vähintään 2 kertaa viikossa.

Alle kouluikäisten lasten liikuntasuositus on joka päivä vähintään kolme tuntia. Kouluikäisten lasten ja nuorten eli 7–18-vuotiaiden tulisi harrastaa monipuolista, omaan ikään sopivaa liikuntaa vähintään 1–2 tuntia päivässä. Alakouluikäisen lapsen fyysinen kasvu ja kehitys on jatkuvaa, joten liikunnan tulisi olla monipuolista ja sisältää paljon toistoja, jotta motoriset taidot kehittyvät.

Tutustu THL:n suosituksiin tarkemmin täällä.
UKK-instituutin viikottaisen liikkumisen suositus 18-64-vuotiaille.

Tietoa kansallisen 7-15-vuotiaiden liikuntakäyttäytymiseen keskittyvän LIITU-tutkimuksen tuloksista 2022. Raportista käy ilmi muun muassa, että lapset eivät yllä suositeltuihin liikuntamääriin ja että frisbeegolf on yksi tämän ikäryhmän suosituimmista lajeista kesällä.

Frisbeegolfin soveltuvuus istumisen aiheuttamien ongelmien ehkäisyyn ja hoitoon

Frisbeegolfin pelaaminen on hyvä tapa kohottaa peruskuntoa. Yksi täysimittainen kierros 18-väyläisellä radalla kestää yleensä n. 2-3 tuntia. Jo yksi kierros viikossa voi yltää THL:n antamiin suosituksiin aikuisten liikunnan vähimmäismääräksi. Monet frisbeegolfin harrastajat pelaavat useita kierroksia viikossa ja saavat näin THL:n suositusten mukaisesti liikuntaa.

Frisbeegolfin harrastajat liikkuvat erilaisissa maastoissa yleensä kahdesta viiteen kilometriä per kierros kävellen, kyykistellen ja heittäen erilaisista asennoista. Tämä tekee lajista varsin monipuolisen. Liikunta tulee frisbeegolfaajalle melkein huomaamatta, varsinkin jos kierroksen pelaa ystävien seurassa raittiissa ulkoilmassa pelaamisesta nauttien.

Frisbeegolfia pelatessa vähän liikuntaa harrastavien syke nousee ja hengitys kiihtyy peruskuntoa kehittävälle tasolle. Laji sopii useimmille, jotka pystyvät liikkumaan kävellen tai jopa pyörätuolilla. Frisbeegolf ei vaadi yhtä hyvää kuntoa kuin esimerkiksi juoksu tai hiihto. Näin ollen laji sopii suuremmalle joukolle ihmisiä. Frisbeegolfharrastus voi innostaa myös kehon ja mielen monipuolisempaan kehittämiseen, sillä näistä molemmista on varmasti hyötyä pelisuorituksiin.

Frisbeegolf on myös erinomainen tapa ylläpitää sosiaalisia suhteita ja parantaa mielenterveyttä. Frisbeegolfia pelataan useimmiten toisten kanssa, jolloin pelaajat voivat nauttia yhdessäolosta ja jakaa kokemuksiaan muiden kesken. Lisäksi frisbeegolfin pelaamiseen keskittyminen on hyvä tapa rentoutua ja lievittää stressiä, sillä pelaajat voivat pelatessaan nauttia luonnosta ja ympäröivästä maisemasta.

Frisbeegolf on helppo ja edullinen tapa aloittaa liikunnan harrastaminen. Jos etsit uutta ja hauskaa tapaa liikkua, kokeile frisbeegolfia!


Linkki verkkokauppaan

Luettavaa uudelle frisbeegolfin harrastajalle:

Vinkkejä uudelle frisbeegolfharrastajalle

Apua frisbeegolfkiekon valintaan

Frisbeegolfkiekkojen muovilaadut