Talviaika tuo hämärän jo loppuiltapäivästä

Ledikiekkoilun asiantuntijat

Marko Mustonen ja Ilkka Silkamo, OFS

Miten ja milloin päädyit frisbeegolfharrastuksen pariin?

Marko: Vuonna 2009 kaveri ehdotti lajia siskon miehen polttareihin ja silloin käytiin kokeilemassa ensimmäisen kerran. Tuolloin ei vielä täysin laji vienyt mennessään, mutta vuonna 2010 jo käytiin radalla hyvinkin vakituiseen.
Ilkka: 2009 kaverin houkuttelemana.

Milloin kokeilit ensimmäisen kerran frisbeegolfia ledikiekoilla?

Marko: Ensimmäiset kuvat ledikiekoista löytyvät Facebookin kuva-arkistosta  jo vuodelta 2010, joten lähes samoihin aikoihin.
Ilkka: Taitaa olla 2014-2015 tietämillä. Avaimenperä-ledit teipattiin kiekkojen pohjiin.

Mikä pelikokemuksessa muuttuu, kun pelataan frisbeegolfia pimeässä?

Marko: Pimeässä pelaamisessa on oma tunnelmansa, varsinkin kun hakeutuu sellaiselle radalle, jossa valosaastetta on vähemmän. Pimeässä on myös jotenkin armollisempi omille virheille ja koko touhu on leppoisampaa ulkoilusta ja luonnosta nauttimista.
Ilkka: Puita ei näy niin selkeästi, joten väylät tuntuu avarammilta. Silmät tottuu kyllä hyvin pimeässä pelaamiseen. Ruuhkaa ei ole juuri koskaan pimeällä pelatessa.

Axiom Proton Envy ledillä ja ilman. Dynamic Disc Lucid Trespass ledillä ja ilman.

Mitä harrastajien tulee ottaa turvallisuudesta huomioon pelatessa frisbeegolfia pimeällä?

Marko: Spottaamista emme suosittele pimeässä, ledillä varustettua kiekkoa on itseasiassa etuviistosta hankala havaita. Toisaalta otsavaloa kannattaa käyttää ettei pimeässä metsässä esimerkiksi taita nilkkaansa kantoihin tai kiviin.
Ilkka: Samat varovaisuudet kuin valoisallakin, mutta erityisen tarkkana pitää olla jotta pimeässä huomaa muut ulkona liikkujat ja he huomaavat heittelijät. Pimeällä muut ulkoilijat eivät osaa varoa varmastikaan ledeilijöitä, kuka hullu nyt pimeällä heittelisi. Joskus kovasta puuosumasta johtuen ledi voi irrota kiekosta ja kiekko voi olla hankala löytää.

Millaiset varusteet  tarvitaan  ledikiekkoiluun? Paljonko erilaisia ledikiekkoja kannattaa ottaa kierrokselle? Toimivatko GLOW -kiekot hämärässä ja pimeällä?

Marko: Kiekkoja tosiaan kannattaa varata mukaan riittävästi. Itselläni ledikiekkoja on 20-30 kappaletta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Glow -kiekot vaativat kaverikseen kuitenkin ledin, muutoin lentorata on vaikea havannoida. Mutta usein Glow -kiekot ovat hivenen ylivakaampia versioita, joten siinä mielessä toimivat hyvin ledin kanssa.Vinkkejä varusteisiin löytyy myös LeDisabled Ledcup 2020-2021 ryhmästä, siellä on itseasiassa vuodelta 2017 olemassa Word -dokumentti, jossa on käyty oleellisia asioita läpi varustuksen osalta. Päivitetään tämä ohjeistus tälle vuodelle.
Ilkka: Lämmintä glögiä termariin, kirkas zoomilla toimiva otsalamppu ja lämmintä vaatetta. Putti puttereissa ei tarvi lediä välttämättä. Ledit kannattaa kiinnittää lämpimässä tilassa kuivaan kiekkoon. Ledikiekkoilua harrastetaan paljon talviradoilla eli väylät on hieman lyhempiä kuin kesällä. Pelaaja pärjää hieman vähemmällä kiekkomäärällä kuin kesällä (paitsi Marko). Glow kiekot voi olla hyviäkin, mutta mikäli hohdon teho niissä hiipuu äkkiä, voi olla hankala löytää kiekko, mikäli kiekolle ei ole heti menossa tai jostain syystä kiekko ei ihan saman tien löydy.

Ledit tuovat parhaiten valoa läpinäkyviin muoveihin kiinnitettyinä.

Miten ledi vaikuttaa heittoon ja kiekon liitoon?

Marko: Jos ledi teipataan oikeaoppisesti _painopisteen_ mukaan keskelle kiekkoa, kiekon lentorata ei muutu paljoa, mutta aina kiekko muuttuu hieman alivakaammaksi. Oman kokemuksen perusteella kiekon lentorata muuttuu suhteellisesti enemmän, mitä kapeampi rimmi kiekossa on (suhteessa painoa siirtyy enemmän keskelle). Eli käytännössä pykälää ylivakaampi kiekko kuin normaaleissa olosuhteissa. Ei voi ylikorostaa testaamisen merkitystä, yllätyksiä varmasti tulee ja kiekot tulee tuntea.
Ilkka: Yleensä kiekko alivakautuu aavistuksen verran. Omiin ledikiekkoihin kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi kentällä testaamalla.

Mitä ledin, ledikiekon valinnassa ja ledin kiinnittämisessä kannattaa ottaa huomioon?

Ilkka: Kiekon värinen ledi näkyy yleensä parhaiten. Ledin teippaus kannattaa suorittaa lämpimässä tilassa kuivaan kiekkoon ja teippaus tehdä kunnolla ristiin teipaten – mielellään läpinäkyvällä teipillä. Kiinnitä ledi kiekon pohjaan keskelle. Huomioi, että ledi siirtää kiekon painopistettä reunoilta hieman kohti keskustaa. Kierroksen jälkeen kannattaa sammuttaa ledit. Kiekkojen säilytys lämpimässä tilassa lisää ledien kestävyyttä.
Marko: Tosiaan, punainen ledi punaiseen kiekkoon, vihreä vihreään/keltaiseen kiekkoon, sininen ledi siniseen kiekkoon ja kirkas soveltuu lähes kaiken värisiin kiekkoihin. Painopisteen ledistä löytää helposti, kun siirtää lediä pöydän reunalla ja katsoo milloin ledi lähtee keikahtamaan reunan yli. Kiekkojen osalta tosiaan kannattaa valita pykälää ylivakaampia kiekkoja kuin mitä normaalisti valosalla käyttäisi.

Entäpä muut valaisevat varusteet, kuten heijastinteipit ja otsalamput?

Marko: Toivomme ettei kukaan omatoimisesti lähde teippaamaan heijastinteippejä koreihin, vaan kannattaa sopia asiasta radan ylläpitäjien kanssa. Otsalamppuja löytyy hyvin monentasoisia ja tärkeimpinä ominaisuuksina tosiaan valoteho ja säädettävä valokeila, joka mahdollistaa korin valaisun jopa yli 100m päästä. Otsalamppuja löytää esimerkiksi Valostoresta, joka on useana vuonna sponsoroinut ledicupia. Mutta tämän lisäksi kustannustehokkaita vaihtoehtoja löytyy myös esimerkiksi E-villestä.
Ilkka: Heijastinteipit koreissa erittäin olennaiset. Ollaan usealle radalle kiinnitetty heijastinteippejä koreihin. Tähän on aina kysytty lupa ratojen “haltijoilta”. Ilman lupaa ei tosiaan saa liimailla mitään. Otsalamppu on hyvä olla. Zoomilla oleva lamppu on kätevä. Lampun kanssa pitää olla varovainen, ettei sillä häikäise muita heittäjiä.

MVP:n ledejä on usean värisinä.

Pyöritätte Oulun seudulla Ledisabled Cupia. Viime syyskausi ja alkutalvi olivat pimeitä ja liukkaita. Miten modaatte ratoja ledikisaa varten?

Marko: Ledicup on yleensä käynnistynyt aika pian sen jälkeen, kun talviradat ovat avautuneet. Tämä siitä syystä, että ledicupin erikoisuutena on, että heittojen lukumäärä ei yksistään ratkaise voittajaa, vaan rautaosumilla ja holareilla saa lisäpisteitä. Tästä syystä talviradat lyhyempine väylineen tarjoavat paremmat puitteet tällaiselle pistelaskulle. Aiempina vuosina nämä ovatkin tuoneet jopa cupin ratkaisuihin mielenkiintoisia käänteitä. Tyypillisesti syksystä ja alkutalvesta lämpötilat tipahtavat mahdollisesti jo pakkaselle ja heittämistä nastakengillä tiipaikoilla tulisi välttää. Myös tästä syystä on hyvä ehkä odottaa talviratojen avautumista ja väliaikaisia tiipaikkoja, joilta on turvallista heittää myös nastakengillä. Korien valaisuun löytyy hyvin edullisia vaihtoehtoja niin paikallisista liikkeistä kuin kauempaakin tilaamalla.

Mitä vinkkejä antaisitte harrastajille, jotka haluavat järjestää paikkakunnallaan vaikkapa ledikisoja?

Ilkka: Ledeilyn alkeista ja varusteista on hyvä ohjeistaa kisailijoita ennen kisoja. Ledeily on parhaimmillaan pilkkopimeässä eli juuri alkusyksystä, kun vielä ei ole lunta tullut. Silloin kiekot löytää yleensä paljon nopeammin kuin kesällä.
Marko: Varmasti usea lajin harrastaja kaipaa käytännön ohjeita lajin aloittamiseen. Tiedon jakaminen on avainasemassa ja lajin aloittamisen kynnys on tehtävä mahdollisimman matalaksi. Ledikiekkoilu tarjoaa mahdollisuuden jatkaa lajia pimenevinä syysiltoina, jolloin lajin harrastaminen muuten muuttuu haasteelliseksi. Kaikki kilpailevat samasta 2-3 tunnin valoisasta ajanjaksosta työpäivän päätteeksi ja radoilla on ruuhkaa. Kynnyksen pyytää apua tai vinkkejä täytyy olla matala. Toivotamme kaikki tervetulleeksi myös meidän LeDisabled Ledcup 2020-2021 ryhmään, vaikka ei olisikaan mahdollisuutta osallistua itse kisoihin.