Kerromme tässä artikkelissa Powergripin eli melko hyvän frisbeegolfkaupan tarinan. Eli miten meistä kasvoi viidessä Suomen kaupungissa ja Yhdysvalloissa toimiva frisbeegolf-erikoisliike. Juhlimme Powergripin 15-vuotista taivalta vuonna 2024.
Näet tarinamme merkkipaalut alla olevasta kuvasta. Jos haluat syventyä tarinaamme tarkemmin, jatka lukemista!
Miten rahoittaa frisbeegolfharrastus?
Talkooväki istuu muinaisella Toppilan Teboililla pullakahvilla Meri-Toppilan kohta perustettavan frisbeegolfradan talkoiden jälkeen alkukesästä 2007. Tällä kertaa Oulun frisbeeseuran ja BSC Disc Golfin aktiivijäsenet raivasivat tulevia metsäväyliä ja asensivat tiitolppia lyhtypylväistä katkotuilla viistopäisillä pätkillä. Juttu lentää ja nauru raikaa huoltamon pienessä kahviossa. Verkkatakkien selät ovat hiestä märkinä. Muutamien puheissa käy entistä useammin haave satojen frisbeegolfin parissa käytettyjen talkootuntien valjastamisesta myös taloudellisesti edes hieman tuottavaksi jollain tavalla.
Kymmeniä talkoita, kilpailuja ja yhteisiä pullakahveja myöhemmin vuoden 2009 kesäkuussa Fritid Finland Oy ja aputoiminimi Powergrip ovat virallisesti listattuina Patentti- ja rekisterihallituksessa. Yritimme saada yrityksen nimeksi usein talkoissa vitsailemamme Ab Fritid Oy:n (vapaa-aika ruotsiksi), mutta tämä ei ymmärrettävästi kelvannut PRH:lle. Siksi valitsimme yrityksemme nimeksi Fritid Finland Oy:n. Vapaa-aikamme valjastaminen frisbeegolfiin liittyvään yritystoimintaan oli käsillä. Powergripin perustajajäsenet Pasi Laukkanen, Petteri Turunen, Janne Länsitie, Jussi Viirelä ja Erno Väyrynen olivat innoissaan, sillä koko alkuvuoden kestänyt intensiivinen suunnittelutyö oli valmiina ja varsinaiset hommat päästiin aloittamaan pitkään kestäneen suunnitteluvaiheen jälkeen.
Kokeillaan ja katsotaan mitä tästä tulee!
Päädyimme Powergrip-nimeen kevättalven 2009 aikana. Listasimme muutamissa kokoontumisissamme Google-dokumenttiin yli sata erilaista nimiehdotusta. Powergrip valikoitui nimeksemme, sillä se on tunnetusti frisbeegolfiin liittyvä jämäkältä kuulostava termi. Lisäksi Powergrip sopii melko hyvin suomalaiseen suuhun ja toimii myös ulkomailla. Emme tosin laittaneet paljon painoa kansainvälisyydelle, sillä suunnittelimme Powergripin toimintaa lähinnä frisbeegolfharrastuksemme rahoittamiseksi ja hauskanpitoon yhteisen projektin parissa. Jokaisella meillä oli leipätyömme IT- ja opetusalojen parissa, emmekä kaavailleet tilanteen muuttumista. Erno esimerkiksi totesi eräässä kokoontumisessa: “Mitä järkeä meidän on myydä frisbeitä “tundralla”, missä maa on jään peitossa puolet vuodesta?”. Onneksi Nokian ostopäällikkönä tuolloin toiminut yrittäjähenkinen Pasi totesi tähän: “Älä Erno aina ole noin analyyttinen. Kokeillaan ja katsotaan mitä tästä tulee!”
Powergripin perustamisvuonna 2009 frisbeegolfratoja oli Suomessa noin 150. Frisbeegolfratojen määrä oli noin kymmenkertaistunut edellisen kymmenen vuoden aikana. Uskoimme Ernon skeptisestä kommentista huolimatta, että frisbeegolfratojen ja harrastajamäärien kasvun myötä myös yritystoiminnan mahdollisuudet kasvavat. Aloitimme kiekkomyyntikokeilut Hiirosen ja Meri-Toppilan viikkokisojen yhteydessä viemällä myyntipisteen paikalle peräkärryllä.
Huomasimme nopeasti, että frisbeegolfkiekoilla on kova kysyntä. Frisbeegolfvälineitä ei ollut yleisesti saatavilla, vaan ostokset piti tehdä joko puhelimitse tai parista verkkokaupasta kotimaassa tai useammasta ulkomailla, etenkin Yhdysvalloissa. Perustimme ensimmäisen kivijalkamyymälämme Oulun keskustaan Mäkelininkadulle Jannen isän autotalliin. Tätä ennen varastomme oli ollut Pasin ja puolisonsa omakotitalon kodinhoitohuoneessa. Autotalli ei ole mikään valoisa ja puhdas tila, mutta ihmiset alkoivat löytää paikalle. Myymälämme oli avoinna tiettyinä arki-iltoina ja viikonloppuisin.
Melko hyvä frisbeegolfkauppa
Perustimme ensimmäisen internet-kauppamme tuttuun powergrip.fi-osoitteeseemme heti kesällä 2009. Monitaiturimme Petteri koodasi sen niin kuin on koodannut jokaisen verkkokauppamme tähän päivään asti. Verkkokauppamme ensimmäinen versio oli rakenteeltaan varsin kevyt, eikä siinä ollut esimerkiksi verkkomaksuja. Lähetimme laskut asiakkaille sähköpostitse pian tilauksen tekemisen jälkeen. Vaikka tapa oli kömpelö, päätimme heti alusta alkaen käsitellä meille tulevat tilaukset niin nopeasti kuin voimme. Jos joku uhrasi aikaansa ja rahaansa meihin, meidän oli syytä tehdä oma osamme nopeasti ja huolellisesti. Tämä ajattelu tulee pysymään toimintamme punaisena lankana niin kauan kuin teemme tätä.
Samalla kun päädyimme Powergrip-nimeen, päätimme kutsua itseämme melko hyväksi frisbeekaupaksi. Toki aioimme olla niin hyvä frisbeekauppa kuin suinkin osaisimme, mutta halusimme olla nöyriä ja vähän vitsikkäitäkin. Olivathan koko frisbeegolfharrastuksemme koossa pitävä voima huumori ja tiiviit ystävyyssuhteet. Olimme allergisia tyypillisten markkinointitekstien ylisanoille. Halusimme tehdä asiat toisin – mieluummin tekemistä kuin sanoja. Vaihdoimme vuonna 2020 sloganimme muotoon Melko hyvä frisbeegolfkauppa, sillä sitähän me olemme ennen kaikkea. Englanninkielinen versio iskulauseestamme kääntyy tuurilla Pretty Good Disc Golf Shopiksi. Lempinimemme PG:hän tarkoittaa siis kätevästi myös Pretty Goodia.
Powergrip laajenee Oulusta neljään muuhun kaupunkiin
Muutimme Oulun keskustasta Mäkelininkadulta Ruskon kaupunginosaan vuokra-autotalliin kesällä 2010. Sisustimme tilan Powergrip-myymäläksi. Rakensimme tilaan hyllyt, pöydät ja myyntitiskin ja rajasimme osan alueesta varastoksi. Myös myymälämme ovat eniten Petterin käsialaa Suomesta Yhdysvaltoihin. Tila ei ollut lämpöeristetty, joten talvella myymälässä sai pitää toppavaatteita. Palvelimme myymälässä tiettyinä arki-iltoina ja viikonloppuisin vuoden ympäri.
Muutimme nykyisen Oulun-myymälämme sijaintiin Höyhtyän ostarille huhtikuun 2012 alussa. Toimimme aluksi nykyistä toimipistettä vastapäätä, kunnes hankimme nykyiset isommat tilat.
Myynnit jatkoivat tasaista kasvuaan frisbeegolfin kasvaessa lajina. Palkkasimme ensimmäisen työntekijämme Joni Taipaleenmäen vuonna 2013. Joni on yhä meillä töissä ja hän on yksi yrityksemme tukipilareista. Menestyksekäs yrittäminen on pitkän tähtäimen toimintaa. Tiedostimme jo aikaisessa vaiheessa sen, että meidän tulee päästä myynneissä miljoonaluokkaan ennen kuin voimme maksaa itsellemme edes keskivertoa palkkaa. Vapaus rakentaa omaa ja vähän kotimaisen frisbeegolfinkin tulevaisuutta painoivat tosin enemmän vaakakupissa. Nautimme suuresti työstämme frisbeegolfin parissa, vaikka yrittäjyys onkin vienyt pääosan ajastamme ja energiastamme frisbeegolfin pelaamiselta. Tämä on tyypillinen ilmiö lajin parissa työtä tekevien keskuudessa ammattilaispelaajat luonnollisesti pois lukien.
Helsinkiläinen Frisbeepoint aloitti toimintansa Powergripin kanssa samana vuonna 2009. Vuonna 2017 hieroimme Frisbeepointin kanssa kaupat koko heidän osakekantansa ostamisesta ja näin päädyimme laajenemaan ensimmäistä kertaa Oulun ulkopuolelle. Lajilegenda Kari Vesala jäi mukaamme osakkaaksi, kun taas kaksi muuta Frisbeepointin perustajaa Toni Asikainen ja Markus Stigzelius jatkoivat toiseen suuntaan. Myös Frisbeepoint oli rakentanut toimintaansa suurella intohimolla, ja toimintojen sovittaminen yhteen oli varsin yksinkertaista. Nyt kun vauhtiin oli päästy, Powergrip avasi kolmannen myymälänsä Turussa samana vuonna.
Tampereen frisbeegolfkeskus oli Pirkanmaalla kauan kaivattu täysimittainen huippuluokan frisbeegolfrata, joka perustettiin vuonna 2018. Toinen frisbeegolfin lajilegenda Jussi Meresmaa vihjasi meille “Sentterin” välittömässä läheisyydessä olevasta liiketilasta, johon erinäisten vaiheiden jälkeen onnistuimme avaamaan Tampereen-myymälämme vuonna 2018. Nyt myymälöitä oli jo neljä: Oulussa, Helsingissä, Turussa ja Tampereella.
Powergripin liiketoiminta jatkoi kasvuaan koronaviruspandemian vauhdittaessa frisbeegolfkauppaa. Vuonna 2021 keskustelut kuopiolaisen Frisbeemarketin kanssa etenivät siihen pisteeseen, että yrityskauppa sovittiin tapahtuvaksi vuonna 2022. Jukka Matula perusti custom-tuotteisiin erikoistuneen Frisbeemarketin vuonna 2015. Jukka jäi iloksemme Powergripille vastaamaan Powergripin custom-tuotteiden liiketoiminnasta ja hankimme Jukalle Juhon ja Tuukan apuvoimiksi Kuopioon.
Erno käy Discmanian kanssa Yhdysvalloissa
Powergripin kasvutarinan ohessa Erno oli tehnyt vuonna 2013 vaikean päätöksen jättää juuri koittaneen päätoimisen yrittäjyyden Powergripin parissa ja tutut kotimaan kuviot. Hän muutti Kaliforniaan perustamaan Discmanian USA:n toimintoja Jussi Meresmaan ja silloisen Innova Europe Oy:n (nykyisin Spin18 Oy) apuna. Erno mietti, että tällaisia tilaisuuksia ei tule elämän aikana monta vastaan ja päätti tarttua siihen. Hän vietti Discmanian parissa kaikkiaan reilut seitsemän vuotta ja keräsi kokemusta yrittämisestä ja toimimisesta lajin päämarkkinoilla Yhdysvalloissa. Erno palasi Powergripille vuonna 2021 pari vuotta Suomeen paluunsa jälkeen. Muutos oli jälleen kipeä, sillä Discmanian väki oli tullut hänelle läheiseksi. Toisaalta juuri operaatio Discmania USA oli ollut hänen päämotivaationsa Discmanialle siirtymisessä, ja tämä työ oli jo tehty. Tämä teki paluun Powergripille helpommaksi. Samoin tunne siitä, että matka Powergripin kanssa oli jäänyt kesken.
Powergrip USA perustetaan Illinoisiin
Palattuaan Powergripille Erno silmäili karttoja kansainvälistyminen mielessään. Vaikka Suomi on vahva frisbeegolfmaa, laji jatkaa kasvuaan siellä missä frisbeegolfia harrastetaan. Yhdysvallat tuntui lähimenneisyytensä ja markkinan koon huomioiden luontevalta suunnalta, ja Erno valmisteli liiketoimintasuunnitelman. Ei mennyt kauan, kun Powergripin hallitus näytti vihreää valoa Powergrip USA -operaatiolle. Tällä kertaa Erno tosin pysyisi kotimaan kamaralla ja pyrkisi löytämään paikalliset tekijät.
Alkukesästä 2021 Erno ryhtyi kartoittamaan mahdollisia Powergrip USA:n työntekijöitä tuttavaverkostostaan. Yksi ensimmäisistä henkilöistä oli Illinoisissa asuva luotettu mies Zach Parcell. Zach on esimerkiksi frisbeegolfsivusto All Things Disc Golfin takana ja hän oli työskentellyt myös Discmania USA:n markkinoinnin parissa. Aluksi Erno ei edes uskonut, että Zach tarttuisi mahdollisuuteen, mutta heitti kuitenkin ajatuksen ilmoille kuulumissoiton yhteydessä. Zachilla oli haastava työ ja perhe. Erno ja Zach pitivät yhteyttä viikkojen ajan, ja ajatus Powergrip USA:sta yhteisenä hankkeena alkoi kiehtoa Zachia enemmän ja enemmän. Päätimme lähteä yhteiseen hankkeeseen kesäkuun lopussa 2021. Zachista tuli Powergrip USA:n osakas ja toimitusjohtaja. Perustimme Powergrip Incin Illinoisin osavaltioon 15.10.2021.
Yrityksen perustaminen Yhdysvalloissa oli Ernolle tuttu operaatio Discmania USA:n kokemuksen myötä. Homma onnistuu varsin helposti käyttämällä asiaan erikoistunutta lakitoimistoa. Meidän kaltaisellemme pk-yritykselle haastavin vaihe lienee pankkitilin avaaminen Yhdysvaltain ulkopuolelta. Saimme taklattua yritystoiminnan perustamisen haasteet yksi kerrallaan ja etenimme samalla verkkokaupan toteutuksessa. Petterillä oli taas hommia, ja tällä kertaa uudessa toimintaympäristössä. “PeraStore” taipui hienosti myös USA:n verkkokaupparajapintoihin ja avasimme powergripusa.com-verkkokaupan 9.6.2022. Avasimme ensimmäisen kivijalkakauppamme Yhdysvalloissa verkkokauppavaraston kanssa samaan tilaan huhtikuussa 2023. Petteri kävi luonnollisesti rakentamassa myymälän myös Yhdysvalloissa.
Koronapandemian jälkeen kohti entistä asiakasystävällisempää Powergripiä
Monien muiden ulkoliikuntalajien tavoin frisbeegolf nautti koronapandemien tuomasta suuresta myynnin kasvusta vuosina 2020-2022. Kysyntä oli huomattavasti suurempaa kuin tarjonta. Hyllymme olivat välillä lähes tyhjiä esimerkiksi syyskuussa 2021. Luonnollisesti frisbeegolfvalmistajat lisäsivät tuotantoaan minkä ehtivät. Oli odotettavissa, että jossain vaiheessa tarjonta ylittää kysynnän. Kukaan ei kuitenkaan tiennyt miten markkinat tulevat käyttäytymään. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti monen muun ikävän asian lisäksi myös energiakriisin. Koronapandemian hypevaikutuksen laantuminen, yhteiskunnan paluu normaaliin, nousevat energian hinnat ja inflaatio aiheuttivat merkittävän myyntien laskun noin lokakuusta 2022 alkaen.
Vaikka olemme Euroopassa markkinajohtaja frisbeegolf-erikoisliikkeiden saralla, emme voi jäädä paikallemme ihmettelemään. Teemme kovasti töitä kehittääksemme ennen kaikkea asiakkaidemme kokemaa palvelua. Kun on kiinni liiketoiminnan pyörittämisessä, on helppo jäädä “juoksemaan polkupyörän vierelle”, kuten Pasi usein sanoo. Vertaus tarkoittaa, että on helppo kangistua vanhoihin tapoihinsa näkemättä toimintaa ulkopuolelta. Tätä kirjoittaessa joulukuussa 2023 meillä on käynnissä projekti, joka tähtää uuden verkkokauppa-alustan toteuttamiseen. Sen keskiössä ovat asiakas ja asiakkaan toiveet.